Keeble en Keedogo

Het vinden van de juiste woorden is soms een uitdaging, maar typen hoeft dat niet te zijn. Dit toegankelijke toetsenbord is speciaal ontworpen om typen in vrijwel alle iOS-apps gemakkelijker en sneller te maken voor mensen met motorische en visuele beperkingen.

Rol:  Ontwerper en project manager 

Opdrachtgever: AssistiveWare

Team: Hilde de Wit

Datum: 2012-2015

Meer informatie: https://www.assistiveware.com/nl/producten/keeble


1. Vraag

Ontwerp een iPad applicatie waarmee mensen met een beperking gebruik kunnen maken van het digitale toetsenbord.

Image

2. Ontwerpend onderzoek

Met de experts en gebruikers hebben we onderzocht wat de behoefte is. Typen kan op vele manieren maar voor mensen met dyslectie, visuele beperking, motorische beperking of andere belemmering is het standaard iOS toetsenbord niet altijd te gebruiken. Door vele observaties en interviews zijn de behoeftes in kaart gebracht. Ook zijn veel experts geraadpleegd. De ontwerpen zijn uitgebreid getest met de doelgroep.

Image

3. Oplossing

Een iOS applicatie voor de iPhone en iPad. Het werkt op twee manieren: je typt niet alleen makkelijker, maar ook sneller. Het uiterlijk van de app kun je naar wens aanpassen. Kies uit talloze verschillende kleuren en fonts, inclusief een font voor dyslectici. Het ontwerp helpt je om fouten en verkeerde aanslagen snel te herstellen, bijvoorbeeld door de functies “Selecteer bij loslaten” en "Spreek uit tijdens typen". De app is beschikbaar in ruim 11 talen.

Image