iPhone en iPad applicatie waarmee mensen met een verstandelijke   hun mening kunnen uiten. 

Vinni

Rol:  Ontwerp

Opdrachtgever: Eigen opdracht

Team: Hilde de Wit

Samenwerking: Femke van Drooge


1. Vraag

Hoe kan je de zorg aanpassen aan de wensen en behoeftes van mensen met een verstandelijke beperking? Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het lastig zijn om meningen duidelijk te maken. Vanwege een beperking kan het extra ingewikkeld zijn een mening te vormen en te uiten, zeker als dit op door zorgproffesionals gekozen momenten en manieren gaat.

Image

2. Ontwerpend onderzoek

Het onderzoek bestond uit het kijken hoe meningen gevormd worden, op het moment zelf vast gelegd kunnen worden en later kunnen worden besproken. Het nemen van foto’s is een eenvoudige manier om de situatie zonder taal vast te leggen. We hebben verschillende vormonderzoeken gedaan met kleuren, emoticons en gezichten. Een mening kan in de basis al worden aangegeven door het gebruik van vier emoticons gekoppeld aan een situatiefoto. Het vastleggen gebeurd automatisch door de applicatie waarmee ook begeleiders de resultaten kunnen inzien. Deze kunnen vervolgens op een door beide gewenst moment worden besproken.

Image

3. Oplossing

Een iPhone applicatie waarmee mensen met een beperking hun meningen kunnen vastleggen door het nemen van foto’s en het kiezen van een bijhorende emoticon.  Daarnaast is er een applicatie voor begeleiders om de meningen in te zien en te bespreken. 


Image